Ortada bir kavram karmaşası almış başını gidiyor. Ajanslar sadece Instagram hesabında faaliyet yürütene “blogger” diyor. Bloggerlar Instagramcılarla aynı kefede değerlendirildikleri için bozuluyor. Bazı ajanslar tüm bu başlıkta saydıklarıma “Blogger” derken, aslında Facebook ya da Instagram’da içerik paylaşanı kast ediyorlar.
Onca okuyan yazan adam, güncel ve popüler terimlerin ne olduğu -ya da olması gerektiği- hususunda kaybolmuş durumda. Kavramlar birbirine karışmış, beyinler belli ki yanmış. Daha önce kategori metodolojisi üzerine detaylı bir yazı yazmıştım.
2018’e girmişken bu zihinsel yangına bir nebze de olsa su serperek başlamak istedim. Hiç değilse sektöre yeni girenler istifade eder. Belki bundan sonra daha yerinde kullanılır. Bir tartışma olur, taşlar biraz daha yerine oturur.
Elbette, kendi yaşadıklarımdan örneklerle gideceğim. Sonra adam kendini anlatıyor diyorsunuz. Ya kimi anlatacağım?
Blogger Nedir?
Muhtemelen dijital dünyada bloggerlık daha eski olduğu için günümüzde herhangi bir sosyal medya mecrasında içerik üreten herkese topyekün bu isim veriliyor: “Blogger”
Esasen bir domain name (webde alan adı) altında içerik üreten kişiye blogger denir. Yani sadece Instagram’da içerik üreten kişiye blogger denmez. Blogger, diğer sosyal medya mecralarına içerik üretenlere göre daha çok emek ve zaman harcar. Bunun sonucunda da yazar olur zaten. (Bkz. Pucca, Harbi Yiyorum, Cafe Fernando) Blogger olan kişi blog yazmaya ya da blogu için içerik üretmeye devam eden ve bunu sürekli kılan kişidir. “En son blog içeriğimi geçen sene yazın girdim.” diyen kişi artık blogger değildir.
Zor olduğu için de Türkiye’de kelimenin tam anlamıyla “Ben Blogger’ım abi!” diyebilecek kişi sayısı azdır.
Blog içerikleri maymun iştahlı ve balık hafızalı sosyal medya mecralarının aksine Google tarafından indekslenir (arşivlenir) ve bir kişi ihtiyacı olan bir içerik aradığı zaman o oluşturulan içerik daima ihtiyaç sahibi için yol gösterici olacaktır.
“Her Şeyin Başı Blog” u tam da bunu anlatmak için yazmıştım aslında.
Instagrammer Nedir?
Instagram’a sıklıkla içerik üreten ama insanları veya belirli bir kitleyi henüz paylaşımları ile etkileyemeyen kişilere Instagrammer denir. Mesela benim kişisel Instagram hesabıma bakacak olursak, ben oraya canımın istediği zaman içerik attığım için bu beni Instagrammer yapmıyor maaalesef. Lakin kayınvalidem hesabında her gün düzenli olarak içerik girdiği ve buna zaman ayırıp, önemsediği için bir Instagrammer. Ama bir influencer değil! (Henüz tabii.)
Aynı şekilde Harbiyiyorum Instagram hesabıyla da bir ekip olarak düzenli olarak ilgileniyor ve içerik giriyoruz. İşte bu da harbiyiyorum’u bir “Instagrammer” yapıyor.
Peki Harbiyiyorum sadece Instagrammer mı? Hayır. Daha fazlası.
Oraya geliyoruz.
Influencer Nedir?
Bir sosyal medya mecrasında (Bakınız sadece Instagram demiyorum her hangi bir mecrada diyorum.) kuvvetli bir izleyici kitlesi olan ve içerik ürettiği alanda kanaatlerine önem verilen kişilere “Influencer” denir. Bu kişilerin (ya da hesapların) ürettiği içerikler, kitleleri harekete geçirebilmek için gerekli motivasyonu sağla(yabili)r.
Harbiyiyorum Instagram hesabı aynı zamanda “Influencer” bir hesaptır. Çünkü gerek takipçi kitlesinin yüksek rakamlara sahip oluşu, gerekse ürettiği içeriklerle insanlara tavsiyelerde bulunur, harekete geçirir.
Aynı şekilde Facebook’ta, bir blogda, Snapchatte ya da Twitter’da da yüksek takipçi sayısına erişmiş etkileşimi yüksek hesaplar birer “Influencer” dır. Dediğim gibi Influencer olmanız için illa ki Instagram’ı mecra olarak kullanmanıza gerek yok.
Yıllardır e-mail ile pazarlama yapan İpek Hanım Çiftliği sahibi Pınar Kaftancıoğlu da kuvvetli bir Influencer’dır örneğin.
Fenomen Nedir?
Instagram Fenomenleri, Youtube Fenomenleri, Twitter Fenomenleri…. Bu kavramların günümüzdeki kullanımları tamamen yanlıştır.
Zaman içinde doğal olarak kitleler tarafından tercih edilen ve çok büyük kitlelerce vazgeçilmez olan şeye fenomen denir. Fenomen olan şeyin ratingi (popüleritesi) doğal olarak ve sürekli yüksektir. Buna da halk arasında “Meşhur” diyoruz.
Örneğin Harbiyiyorum (henüz) bir fenomen değildir ama sürekli paylaştığı ve her paylaşımında da sürekli yüksek beğeni alan Kokoreç ise bir “fenomen” dir. Yani kokoreç fenomen bir yiyecektir.
Aynı şekilde “Midye Dolma” bir fenomendir ama Kadıköy’deki midye dolma satıcıları fenomen değildir.
Ama ota, b*k’a fenomen demeyi adet (Fonetik olarak da hoşumuza gidiyor) edindiğimizden ötürü Ceza son albümünde bu durumu tiye alan ve gerçek anlamının altının boşaldığını gösteren bir şarkı bile yapmıştır. Şarkının ismi Fenomen Ol!
Sözlerin bir kısmı şu şekildedir;
İçi boş fenomenlerin hepsi bitik.
Koş durma fenomen ol, hadi koş.
Boş durma fenomen ol, hadi kalk.
Bir şarkıda bir fenomen ol, bir gecede bir fenomen ol.
Yetenek gerekmiyor, fenomen ol.
Üretmek şart değil, fenomen ol.
Güzel anlatmış vesselam…
Youtuber
Düzenli olarak Youtube’a içerik üreten ve öncelikle Youtube için ürettiği içerikle anılan kişilere Youtuber denir. Bu kişilere bloggerların video çekerek içerik üretenleridir diyebiliriz.
Youtube fenomenleri olarak tanınan kişiler aslında Youtube Influencer’larıdır. Youtuber’lar özellikle son iki yıldır adlarından sıkça söz ettiren kişilerdir. Daha öncesi yoktur. Genelde Youtube izleyici kitlesi ağzı bozuk ergenlerden oluşmaktadır. Youtube’da küfürlü yorum yapmak adeta bir Youtube standardı haline gelmiştir.
Youtuber’larda Youtube Influencer’ları ve Youtube Fenomenleri, Youtube Celebrity’leri olarak adlandırılır ama en doğru tanımı şu ana kadar Youtube Influencer’ı olabilir
Celebrity Nedir?
Celebrity olmak, zordur. Kuvvetli kaba et ister. Son zamanlarda “Biz Instagram Fenomeniyiz!” diyen yüksek takipçili “Instagrammer” lar, kendilerini “Aslında biliyor musunuz? Biz Instagram Celebrityleriyiz!” şeklinde adlandırmaya başlamışlardır. Böyle yaparak kendilerine biçilen bedelleri ve piyasalarını yükseltmeyi hedeflemektedirler. Bu iddia yanlıştır.
Celebrity dediğiniz kişi bir sinema oyuncusudur, ciddi üretim yapan kişidir, ya da kraliyet ailesi mensubudur. (İngiliz prensesi Kate Middleton gibi). Orhan Pamuk Instagram ile ilgilenmez ama bir “celebrity” dir mesela. Sonra Cem Yılmaz bir celebritydir. Sezen Aksu bir celebritydir. Madonna bir celebritydir. (Anladınız siz onu.)
***
Gördüğünüz gibi her kavramı kendi işimize geldiği gibi çekiştirip her seferinde gerçek anlamını ve içini boşaltmakta üstümüze yok. Ben bu yazıyı buraya bırakayım ki; işler iyice sarpa sarınca sağduyuya ihtiyaç duyarsanız bir referans noktanız olsun.
“Bütün bu kavramlar ne işe yarar, nasıl istifade edilir?” Eh, şimdi neyin ne olduğunu daha iyi bildiğinize göre bunlardan nasıl istifade edeceğiniz de sizin probleminiz.
Aklı seliminiz bol olsun.
Peki bu işlerden nasıl para kazanılıyor onu da yazsaydın bari :))
🙂 Onu da ayrıca yazarım.
Merhaba,
Acaba bu post’un devamı gelir mi? Sizin de belirttiğiniz üzere, bu kavramlardan nasıl istifade edeceğimiz bizim problemimiz… Ancak yine de ‘gelir’ diye ümit ediyorum. Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.
ModaSky ‘da bloger veya yazar olmak daha iyi buda galiba modaskyer oluyor:)
Yazınızdan sonra çok teşekkür ederim, instagram hakkında bir sürü yeni fikrim var.