WordPress Siteniz için Önemli Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) İpuçları
“Arama motoru sonuçlarında yukarılara tırmanamıyor ve sitenizin ziyaretçi trafiğini artıramıyorsanız işte size altın değerinde tüyolar!”
WordPress’i sadece bir blog olarak düşünmek, Amerika kıtasında sadece New York şehrini bilmek gibi bir şey. WordPress bugün birçok sitenin sürdürülebilirliğini kolaylaştıran, bağımsız geliştiriciler tarafından sürekli güncellenen eklentiler (plug-in) ve sunduğu teknolojik alt yapı ile e-ticaret ve farklı cihazlarla etkileşimli (responsive) bir çok web sitesinin temelini oluşturan harika bir platform. Peki WordPress sitenizin arama motorlarında daha üst sonuçlarda görüntülenmesini istemez misiniz?
Emin olun oluşturduğunuz içeriği sadece sosyal ağlarda paylaşıyor olmanız hiçbir zaman yeterli olamayacaktır. Arama motoru sonuçlarında istediğiniz başarıyı elde edemiyor ve sitenizin ziyaretçi trafiğini artıramıyorsanız işte size Harbiyiyorum.com‘dan yıllardır deneyimlediğim altın değerinde SEO tüyoları…
Başlıklarınızı Optimize Edin
WordPress standart olarak blog isminizi yazdığınız yazının önüne koyar. Ancak arama motorlarının öncelikli olarak ilgilendiği şey sizin içeriğinizin başlığıdır. Eğer içeriğiniz tıpkı bu yazıda olduğu gibi “WordPress’de Arama Motoru Optimizasyonu” ile ilgiliyse ve başlığınızı yalnızca “Wordpress’te SEO” olarak belirlerseniz arama motorlarının sitenizi teğet geçeceğine emin olabilirsiniz. Oysa arama motorlarının seveceği başlık şu şekildedir: “WordPress Sitelerde Arama Motoru Optimizasyonu ve Önemli SEO İpuçları” İşte bu şekilde bir başlık Google’ın kesinlikle ağzını sulandıracaktır. (Uyarı: Basılı dergide editörler tarafından yukarıdaki başlık kullanıldığı için ben de başlığı aynı bıraktım, bu dediğim cümleyi de yazının içerisinde ilk paragrafta kullandım!)
Meta Tanımlamaları Kullanın
WordPress her ne kadar otomatik olarak yazılarınız için meta tanımlamalar belirlese de, (Bu muhtemelen yazınızın ilk birkaç cümlesi olacaktır) etkili anahtar kelimelerin olduğu cümleleri sizin belirlemeniz SEO açısından daha iyi sonuç verecektir. Arama motoru optimizasyonu için bu konuda size yardımcı olacak ücretsiz bir WordPress eklentisi (plug-in) var, ismi: “All In One SEO”. Her yazınız için meta açıklamalarınızı optimize etmeye yarayan son derece etkin bir araç. Bu eklentiye içeriğinizle alakalı anahtar kelimelerin de olduğu bir metni düzenleyerek arama motoru sonuçlarında zirveyi biraz daha garantilemiş olacaksınız.
Görsellerinizin İsimlerini ve Açıklamalarını Yazmayı Unutmayın
İşte en çok çuvallanan konulardan bir tanesi. Diyelim ki bir kızarmış patates resmi paylaşıyorsunuz ve sitenize yüklediğiniz görselinizin ismi fotoğraf makinenizden olduğu gibi aktardığınız isimle aynı: DSC1204. İyi de arama motorları sizce müneccim mi? Sizin görselinizin patatesle ilgili olduğunu siz belirtmezseniz nereden bilecekler?
Görsellerinizin isimlerini mutlaka değiştirip yüklemelisiniz. Eğer elinizdeki görsel bir kızarmış patates ise o halde imaj dosyanızın ismini (yagda-kizarmis-patates.jpg ya da yagda_kizarmis_patates.jpg) şeklinde olmalıdır. WordPress’te ayrıca yüklediğiniz görselin ekstra bir açıklama alanı vardır. O alana da örneğin “Pepsico ile gittiğimiz patates hasatından topladığımız tazecik patateslerin enfes kızartılmış halleri” diye yazarsanız bakın bakalım “Kızarmış Patates” arama sonuçlarında görsellerde ilk kimin kızarmış patates görseli en üstte listeleniyor.
Kalıcı Bağlantı Adresleri (Permalinks) Kullanın
Ben Google olsam, http://harbiyiyorum.com/?p=123 şeklindeki bir bağlantı ismi ile pek işim olmazdı. İçerisinde bolca soru işaretleri ve anlamsız rakamlar olan bağlantılar sizler için olduğu kadar arama motorları için de oldukça iticidir. Ama bağlantı adresiniz http://harbiyiyorum.com/index.php/karakoyde-simit-nereden-alinir-galata-simitcisi-karakoy-istanbul şeklinde olursa bütün arama motorları size saygı duymaya başlar.
WordPress’deki yönetici panelinde Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar kısmında basit bir ayarlamayla bağlantı adreslerinizi bu şekilde (açık ve net) kullanmak üzere ayarlayın.
Etiketlemeleri Önemseyin
Etiketler, arama motorlarının indekslemeleri esnasında artı değer taşırlar. Doğru etiketler sayesinde arama motorları sitenizi ve içeriğini daha doğru bir şekilde tararlar. Bu sayede yazı başlığınıza yardımcı olacak etiketleri kullanarak sitenizin ziyaretçi sayısını artırabilirsiniz. Yalnız abartmamaya dikkat edin. Bir de daha çok ziyaretçi çekeceğim diye içeriğinizden tamamen alakasız etiketler paylaşırsanız, başta Google baba olmak üzere tüm arama motorlarından çok net “kırmızı kart” görürsünüz.
Kategoriler
Doğru kategorilendirme gerçekten sihirli bir değnek gibidir. Yemek blogumda ilk başlarda kategorilerim oldukça dağınıktı ve çok da önemsemiyordum. 2012 yılında tüm yazılarımı tekrar ele alıp doğru bir kategorilendirme şeması çıkarttım. Bu yeni kategorilendirme süreci sonunda sitemin trafiği aniden yükselmeye başladı. Kategorileriniz ne kadar düzenli olursa ziyaretçileriniz de o kadar çok olacaktır.
Google Sitemaps
Google’ın Sitemaps isimli bir aracı var. Bu araç aslında bir mutabakat formu gibi. XML şemasını elle düzenleyerek Google’ın sitenizin tüm sayfalarını doğru indekslediğinden emin olmasını sağlıyorsunuz. Bu da eksiği, gediği kapatıyor.
Sonuç: Siz sitenizin içeriğini ne kadar iyi tanımlar ve üşenmeden bu yukarıda saydıklarımı yerine getirirseniz sitenizin arama motorlarında en yukarılarda görüntülenmesi an meselesi.
*Bu yazı Optimist Dergi, Ekim 2013 sayısında yayımlanmıştır!